Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten rewelacyjny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których dań.
Wino online)
Jakie wino serwować do przystawek?
Jeżeli rozpoczynamy od przystawek, najodpowiedniej postawić na lekkie, białe wino, jakie powinno być poprawnie schłodzone. Od tej zasady jest jednakże wyjątek: jeśli przystawki doprawione są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.
Wino białe
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić także z winem różowym.
bag in box
Z którym winem serwować dania rybne?
Stara norma mówi, iż do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna reguła. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina może być podawana albo z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.