Dobra kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich wariantów, które proponuje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Polakom włoska kuchnia, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie dania
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. włoska restauracja bez glutenu w Krakowie Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, gnocchi, ravioli oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film