Włosi zdają sobie sprawę z tego, jak jeść. Być może dlatego, że wykorzystane przez nich kompozycje są ożywcze, aromatyczne i dobre dla każdego. Standardowa kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – ogniskuje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, poprawniejszą inspekcję poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest też apetyczne i oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, które nie wyłącznie smakują niesamowicie, jednakowoż także są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
włoska restauracja Kraków centrum
Zerknij na parę poniższych składników, jakie stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!
Olej z oliwek
Jest to niemalże niebezużyteczne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w trakcie przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest obfita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.
restaurants main market square krakow
Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są świetne, jednak te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest nadzwyczaj ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą i mogą działać jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą przeszłość zużycia z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, który przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew ma prawo przepływać swobodnie), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych i zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem i obniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.